Odrywane zawijasy dyniowe z jabłkami

0

Składniki:

Pół szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
30 gramów drożdży
Pół szklanki cukru
1 szklanka puree z dyni Poltino
2 łyżki cynamonu
Szczypta soli
3 łyżki oliwy
2 jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Pół łyżki imbiru
Garść orzechów włoskich
 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozdrobnić w misce i zalać je mlekiem. Dodać cukier i pół szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Dynie Poltino ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zblendować na puree. Potrzebujemy dokładnie 1 szklankę.

Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę i wyrobić ciasto. Następnie wrzucić puree z dyni, cynamon, oliwę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier i przyprawy. Wymieszać.

Na obsypany mąką blat wyłożyć ciasto i rozwałkować na okrąg. Na całą powierzchnię ciasta wyłożyć przygotowane jabłka. Zwinąć w rulon. Następnie rulon pokroić na kawałki o grubości około 5 cm.

Gotowe zawijasy, wyłożyć do formy wysmarowane masłem i wysypanej bułką tartą. Ułożyć ciasno. Wierzch posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.

Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.