Blog firmowy
BORÓWKA I JAGODA - RÓŻNICE
Borówki i jagody lubi niemal każdy z nas, nie każdy jednak potrafi wskazać różnice między nimi. Często używamy naprzemiennie terminów jagoda i borówka, a przecież nie nie odnoszą się one do tego samego owocu. Różnice między nimi są naprawdę spore i dotyczą zarówno wyglądu jak i smaku.
Jagoda czy borówka? To pytanie, może dostarczyć wielu dylematów. W okresie letnim, gdy owoce pojawiają się na niemal każdym straganie, warto wiedzieć, jak je odróżnić.
Borówka Czarna (Czyli Jagoda lub Wilcza Jagoda) i Borówka Amerykańska (czyli Borówka Wysoka) należą do jednej rodziny wrzosowatych.
Borówka a jagoda - różnice
Kiedy położymy obok siebie owoc jagody i borówki już na pierwszy rzut oka zauważymy różnicę.
Borówka Amerykańska
Borówka, zwana także Borówką Amerykańską, to owoc krzewu Vaccinium corymbosum.
Owoce Borówki Amerykańskiej są duże i intensywnie, granatowe. Ich smak jest słodki, a miąższ soczysty i delikatny. Borówki Amerykańskie rosną głównie na plantacjach, a ich krzewy osiągają nawet do dwóch metrów wysokości, stąd nazwa Borówka Wysoka. W Polsce Borówka Amerykańska jest uprawiana w regionach o łagodniejszym klimacie, i cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje walory smakowe oraz zdrowotne.
Czarna Jagoda
Jagoda, to z kolei roślina rosnąca dziko w lesie. Czarne jagody to owoce rośliny Vaccinium Myrtillus.
Owoce jagodowe są mniejsze od borówek, mają charakterystyczny niebiesko fioletowy kolor z delikatnym nalotem. Smak jagód jest bardziej wytrawny, od tego, jaki oferują Borówki Amerykańskie. Można w nich wyczuć lekką nutę kwasowości. Krzewy jagody są niskie, zazwyczaj nie przekraczają wysokości pół metra. Spotkać je można w lasach, na terenie niemal całej Polski.
Czy wiesz, że smakiem jagód możesz się cieszyć cały rok? Znajdziesz je w naszej ofercie. Nie czekajcie wypróbuj pyszne mrożone czarne jagody od Poltino!
Borówka Amerykańska a Czarna Jagoda - właściwości odżywcze
Warto również wspomnieć o różnicach w składzie odżywczym obydwu owoców. Oba owoce są bogate w witaminy i minerały. Borówki są bogate w witaminy C i K, oraz w błonnik, który może wspomagać trawienie. Czarne Jagody, są źródłem witaminy C i błonnika, są również lepszym źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Suszone jagody zawierają dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Wilcza jagoda posiada w sobie sporą ilość witamin z grupy B, a borówka dla odmiany zawiera związki antybakteryjne.
Ciekawostka!
Jagody - mają mniej kalorii niż Borówka czarna. Jagoda w 100 g zawiera 51 kcal i 9,0 g węglowodanów. Z kolei borówka amerykańska w 100 g zawiera 57 kcal i sporą liczbę węglowodanów - 14,49 g, w związku z tym w czasie odchudzania lepiej sięgnąć po jagodę.
Podczas kolejnego spaceru po lesie lub wizyty na targu, zwróć uwagę na te drobne różnice i ciesz się zarówno borówkami, jak i jagodami, doceniając ich unikalne smaki oraz właściwości. Smacznego!
Komentarze 0