BORÓWKA I JAGODA - RÓŻNICE

0


Borówki i jagody chyba lubi każdy z nas. Świetnie sprawdzają się do koktajli jak również pysznych wypieków. Zastanawialiście się jednak jak je rozróżnić i czy są między nimi jakieś znaczące różnice, które sprawiają, że jednak warto sięgać po obydwie, a nie trzymać się tylko na jednej? My tak, więc postanowiliśmy się dzisiaj podzielić z Wami naszymi odkryciami.

Wygląd to podstawa.
Obydwa owoce na pierwszy rzut oka mogą wyglądać podobnie. Jednak jak się im bliżej przyjrzymy to różnice jednak są. Klasyczna borówka zwana „borówką wysoką” lub po prostu „borówką amerykańską” jest dużo większa od jagody i ma znacznie jaśniejszy kolor. Plus jej kolor jest nieco mniej regularny. Może być nieco bardziej niebieska lub nawet wpadać w granat. Ma neutralny zapach i smak. Po przekrojeniu będzie miała jasny miąższ. Inaczej jest w przypadku jagody, która w środku będzie mocno czarna i będzie miała właściwości farbujące. Jest znacznie mniejsza i ma jednolity kolor, mocno granatowy. Jej zapach jest mocno leśny i smakuje słodko z domieszką kwaśności.

Właściwości dla naszego zdrowia.
Tutaj obydwa owoce mają już nieco więcej wspólnych cech. Zarówno borówka jak i jagoda są źródłem kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C. Mają w sobie również sporo antyoksydantów, które dobrze wpływają na nasz organizm. Jagoda posiada w sobie sporą ilość witamin z grupy B, a borówka dla odmiany zawiera związki antybakteryjne.

Jak więc widzicie nie tak trudno odróżnić je od siebie, ale na pewno warto uwzględniać je w naszych dietach. Jeśli chodzi o jagody, to możecie się nimi cieszyć cały rok, bo przecież znajdują się w naszej ofercie. Więc nie czekajcie i sięgnijcie po nie już dzisiaj.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background