Jak dodawać mrożone owoce do ciasta? Podpowiadamy

0

Mrożone owoce do ciasta - sprawdź, jak dodawać

Od dawna wiadomo, że jednym z najlepszych i najczęściej wykorzystywanych sposobów przechowywania żywności jest mrożenie. Można mrozić owoce, warzywa, mięso i ryby, poddane obróbce termicznej potrawy oraz różnego rodzaju potrawy mączne. Mrożenie to świetna metoda na przedłużenie świeżości produktów, w szczególności sezonowych owoców, która pozwala cieszyć się nimi przez cały rok, kiedy nie można ich dostać na targu czy w markecie spożywczym. Dzięki temu można mrożone owoce wykorzystać do przygotowywania ciast i różnego rodzaju deserów. Warto jednak wiedzieć, jak dodawać mrożone owoce do ciasta. Czy trzeba rozmrażać owoce do wypieków? Podpowiadamy, jak wykorzystać mrożone owoce do przygotowywania słodkich ciast.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jakie owoce można mrozić, a które się do tego nie nadają?

Czy warto mrozić owoce? Oczywiście, że tak! Mrożone owoce to świetny sposób, aby mieć dostęp do owoców sezonowych, kiedy tych nie można już dostać w świeżej postaci. Proces mrożenia pozwala na zachowanie smaku, witamin oraz składników odżywczych, jakie są zawarte w owocach. Najczęściej mrozi się takie owoce jak:

Pamiętajmy, że owoce przed zamrożeniem należy odpowiednio przygotować - należy usunąć pestki, jeśli te występują, małe owoce dobrze jest oczyścić i odpowiednio osuszyć przed włożeniem do zamrażarki, a większe owoce najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Przed zamrożeniem należy dobrze przepatrzeć owoce, aby nie mrozić tych, które są obite czy zepsute. Prawdę mówiąc, większość owoców nadaje się do mrożenia, jednak są też takie, które po rozmrożeniu tracą konsystencję i niezbyt nadają się do przygotowania różnych deserów czy ciast. Dlatego powinno się unikać mrożenia owoców, które zawierają dużo wody, czyli m.in. cytrusów, arbuza, kiwi.

Czy można dodać zamrożone owoce do wypieków?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: praktycznie tak. Wszystko zależy od tego, jakie ciasto planujemy upiec. Owoce mrożone można z powodzeniem dodawać do ciast drożdżowych oraz z galaretką. W tym przypadku mrożone owoce sprawią nawet, że galaretka zacznie szybciej tężeć. Jeśli chcemy, aby galaretka zawierała nasze ulubione owoce, można do niej dodać mrożone, jednak samą galaretkę przygotować w mniejszej ilości wody, bo rozmrażające się owoce dodadzą brakującej ilości płynu. Pyszne owoce mrożone sprawdzą się także w przypadku muffinek, babeczek i ciast ucieranych. Należy mieć jednak na uwadze, aby mrożone owoce, które chcemy dodać do ciasta, oczyścić z ewentualnej warstwy lodu powstałej na ich powierzchni. Roztopiony lód dodatkowo rozrzedzi ciasto i może wpłynąć na to, że z naszego wypieku wyjdzie zakalec.

Mrożone owoce mają tę zaletę, oczywiście oprócz naturalnego smaku oraz wartości odżywczych i witamin, że bardzo łatwo możemy użyć ich do upieczenia ciasta. Wystarczy po prostu dosypać je do przygotowanej masy czy galaretki. Warto pamiętać, aby dobrze nagrzać piekarnik. Dodanie zamrożonych owoców do surowej masy sprawi, że ta się ochłodzi, a włożenie zimnego ciasta do piekarnika rozgrzanego do niewystarczającej temperatury sprawi, że owoce puszczą sok, przez co ciasto nie wyrośnie tak, jakbyśmy tego chcieli. Aby móc tego uniknąć, można też owoce mrożone lekko obtoczyć w mące przed połączeniem z resztą składników.

Muffinki z jagodami

Jak rozmrozić owoce do ciasta?

Przygotowując ciasto, jak najbardziej możemy wykorzystać także owoce rozmrożone. Jak rozmrażać truskawki, wiśnie, maliny, jagody czy inne owoce mrożone? Najlepiej pozwolić im powoli rozmrażać się w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Dobrze, aby podczas dodawania ich do ciasta, owoce miały podobną temperaturę do reszty składników. Po rozmrożeniu należy także odsączyć owoce z nadmiaru wody i w miarę możliwości, lekko osuszyć, aby nie zaburzyć konsystencji ciasta. Można dodatkowo wymieszać je z cukrem, mąką czy innymi składnikami w celu pozbycia się nadmiaru wilgoci. Pozostały po rozmrożeniu owoców sok z wodą można z powodzeniem wykorzystać, aby przygotować galaretkę, którą wykorzystamy do ciasta czy też jako przekąskę.

Pomysły na wykorzystanie mrożonych owoców w ciastach

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową, truskawkami i galaretkę

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową, truskawkami i galaretką

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru lub mniej wg uznania
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • ok. 0,5 kg mrożonych truskawek

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 20-30 minut do „suchego patyczka”. Odstawić do ostygnięcia. W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka, a pozostałe pół szklanki wymieszać z budyniem. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i dobrze wymieszać. Budyń ostudzić. Następnie utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Galaretkę rozpuścić w ok. 750 ml wrzącej wody i pozostawić do ostudzenia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową i równomiernie ją rozprowadzić. Na masie ułożyć mrożone owoce truskawki i lekko wbić je w masę. Tak przygotowane ciasto zalać galaretką zimną lub lekko tężejącą i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.

Kruche ciasto z mrożonymi owocami i kruszonką

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ok. 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Owoce:

  • ok. 1,5 kg ulubionych owoców (można użyć mrożonych owoców)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne)

Kruszonka:

  • ok. 1/2 kostki zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Wskazówka: Do ciasta z kruszonką lepiej rozmrozić owoce. W przeciwnym razie sok i woda, która wycieknie z owoców, zaburzą proporcje kruszonki i może nam ona nie wyjść.

Ciasto: Do miski wsyp cukier, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka oraz zimne masło i wyrób z ciasta kulkę. Zarobione ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Owoce: Owoce rozmrozić należy w lodówce lub temperaturze pokojowej, aby ciasto nie nasiąknęło sokiem ani wodą z zamrożonych owoców. Owoce obsyp mąką ziemniaczaną, do smaku można dodać również cukier. Odsączone owoce rozsyp równomiernie na oprószonym odrobiną bułki tartej surowym spodzie.

Kruszonka: W misce umieść ok. 1/2 kostki zimnego masła, 1 szklankę mąki pszennej i 1/2 szklanki cukru. Połącz składniki rękoma, ale nie zagniataj w jedną całość - pozostaw ciasto sypkie, z mniejszymi i większymi kawałkami. Wyłóż warstwę kruszonki na ułożonych na blasze owocach ze spodem.

Ciasto należy piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 minut.

Jakie ciasto przygotować z mrożonych owoców?

Teraz już wiesz, że bez problemu można dodać do ciasta zamrożone owoce. Warto jednak pamiętać, jak je przygotować, aby nie uzyskać zakalca, a ciasto pięknie wyrosło i było pyszne. Chcesz upiec ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami, muffinki z mrożonymi jagodami i bananami lub ciasto biszkoptowe z masą budyniową, owocami i galaretką? A może nie masz pomysłu, jakie ciasto z dodatkiem mrożonych owoców przyrządzić? Jeśli szukasz inspiracji na różnorodne wypieki z dodatkiem owoców mrożonych, zapraszamy na naszego bloga oraz sekcji z przepisami, gdzie znajdziesz mnóstwo pomysłów na ciasta, ciasteczka, desery, ale i potrawy wytrawne. Proste i smaczne przepisy w zasięgu Twojej ręki!

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background