POSTAW NA SUROWY BÓB

0


Bób to idealne warzywo to sałatek, do jedzenia przed telewizorem z dodatkiem soli lub jako składnik pysznych past. Większość z nas go gotuje, jednak czy można go jeść bez konieczności nastawiania wody? O tym dzisiaj Wam nieco opowiemy.

Podobnie jak groszek, bób można bez żadnych przeciwskazań jeść bez konieczności jego obróbki termicznej. Nawet lepiej, warto go właśnie w takiej postaci spożywać, bo zawiera najwięcej witamin i mikroelementów. Każde podgrzanie, gotowanie czy smażenie powoduje utratę cennych dla naszego zdrowia składników. Dlatego jeśli lubicie go w tej formie, jedzcie go na zdrowie.

A jakie dokładnie witaminy i mikroelementy w sobie zawiera? Ano przede wszystkim sporą ilość witamin z grupy B, które odpowiadają za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Pomagają regulować cukier we krwi, dobrze wpływają na trawienie czy chociażby pomagają w anemii. Dodatkowo zawiera on również Witaminę C, która zwłaszcza teraz w okresie jesiennym pomaga budować naszą odporność.

Jednak do czego go wykorzystać w takiej formie? Już śpieszymy z odpowiedziami. Przede wszystkim sprawdzi się jako zdrowa przekąska zamiast chipsów czy innych smakołyków, które lubicie podjadać oglądając ulubiony serial. Można go też wrzucić do sałatek ze świeżymi warzywami lub wykorzystać jako podstawę do przygotowania pysznych past na kanapki. A to tylko kilka z możliwości jego użycia. Więcej Wam nie podpowiemy, bo chcemy też żebyście sami po eksperymentowali i podzielili się z nami swoimi odkryciami w tym temacie.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background