Jak nie marnować jedzenia? 9 porad i wskazówek

0

Jak nie marnować jedzenia? Porady i wskazówki
Marnowanie żywności stało się poważnym problemem, a tym samym ograniczenie tego kryzysowego zjawiska jest wyzwaniem XXI wieku. Każdego dnia w wielu gospodarstwach domowych, sklepach i fabrykach wyrzucane są ogromne ilości jedzenia, którego produkcja pochłonęła energię i wodę, a także żywność wykorzystaną do produkcji artykułów spożywczych. Marnowanie jedzenia to zjawisko o negatywnych skutkach dla środowiska, społeczności oraz ekonomii, dlatego niezwykle istotne jest, aby uświadamiać ludzi i zmniejszyć wyrzucanie jedzenia. W tym artykule przedstawiamy kilka przydatnych porad jak ograniczyć marnowanie żywności i nie wyrzucać jedzenia. Przeczytaj!
Jak nie marnować jedzenia? Kupuj mądrze

Jakie najczęściej są przyczyny marnowania żywności?

Obecnie mamy do czynienia z globalną nadmierną konsumpcją. Wiele osób nadal stale wyrzuca do kosza produkty spożywcze, których z jakiegoś powodu nie spożyły. Dane zebrane przez Bank Żywności w ramach Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności wskazują, że w Polsce marnowane jest 4,8 mln ton żywności rocznie. To ogromna ilość, którą koniecznie trzeba zmniejszyć. Biorąc pod uwagę, że aż 60% tej żywności pochodzi z polskich gospodarstw domowych, trzeba przede wszystkim skupić się na odpowiednim wykorzystaniu produktów. Najlepiej zacząć od zmiany własnych nawyków oraz uświadamiania społeczeństwa, jak negatywne skutki ma marnotrawstwo żywności dla nas i naszej planety.

Wśród najczęstszych przyczyn marnowania jedzenia wymienia się:

  • Nieporządek w szafkach kuchennych oraz lodówce, przez co mamy utrudniony dostęp do produktów spożywczych lub o nich zapominamy, a przez to mija ich termin przydatności do spożycia.
  • Kupowanie popularnych czy reklamowanych produktów bez przemyślenia, czy faktycznie je zjemy.
  • Brak świadomości, jakie są długofalowe skutki wyrzucania jedzenia.
  • Kupowanie żywności bez sprawdzenia ich daty ważności.
  • Nieprzemyślana dieta i życie w pośpiechu.
  • Kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia.

Jakie skutki niesie ze sobą marnowanie jedzenia?

Marnowanie żywności to nie tylko wyrzucanie jedzenia, ale i wszystkich wykorzystanych na etapie produkcji i dystrybucji produktów spożywczych surowców, wody oraz energii. Według Federacji Polskich Banków Żywności, wyprodukowanie 1 kalorii żywności wiąże się z przeznaczeniem do jej produkcji aż 10 kalorii jednostek. Biorąc pod uwagę fakt, że w dzisiejszych czasach wiele ludzi nadal żyje w skrajnym ubóstwie, jest to szczególnie nieetyczne. Marnowanie jedzenia ma również wpływ na degradację środowiska i rozwój konsumpcjonizmu, gdyż produkowane kolosalne ilości żywności nie są dobrze spożytkowane.

Co można zrobić, aby nie marnować jedzenia? Koncepcja Zero Waste

Osoby oraz firmy, które są świadome negatywnych skutków marnowania jedzenia i wybierają zdrowy, ekologiczny styl życia oraz prowadzenia biznesu. W ograniczeniu marnowania żywności z pewnością pomaga działanie w duchu Zero Waste. Głównym założeniem tej koncepcji jest niemarnowanie żywności i minimalizowanie ilości wytwarzanych odpadów tak, aby nie zanieczyszczać środowiska.

Żyjąc według zasad Zero Waste, wybiera się ekologiczne opakowania bez plastiku, torby papierowe lub wielokrotnego użytku do transportu. Ponadto kupuje się tylko te produkty spożywcze, które na pewno spożyjemy w najbliższych dniach, co pomaga ograniczyć domowe wydatki. Zero Waste to również segregowanie odpadów i jeśli to tylko możliwe, przeznaczanie odpadków zielonych na kompost. Z kolei jeśli posiadamy produkty lub przygotowane posiłki, których sami nie jesteśmy w stanie przejeść, oddaje się je bliskim lub potrzebującym, aby nie wyrzucać jedzenia do śmietnika.

Aby nie marnować żywności i dodatkowo działać na korzyść planety, warto wdrożyć koncepcję Zero Waste i jej zasady w życie.
Jedzenie w lodówce - jak unikać marnowania jedzenia?

9 porad, jak nie marnować żywności

“Jak nie marnować jedzenia?” To pytanie często sobie zadajemy, kiedy po raz kolejny wyrzucamy z lodówki zepsute jedzenie lub produkty żywieniowe po upływie wskazanego terminu przydatności do spożycia. A niemarnowanie żywności to przede wszystkim rozsądne wykorzystywanie jedzenia, ale też świadomość, jak może to wpłynąć na oszczędności finansowe. Przedstawiamy kilka możliwości na to, aby nie marnować jedzenia w swoim domu!

Planuj posiłki

To super rozwiązanie, aby wiedzieć, jakich produktów spożywczych będziemy potrzebować. Zaplanowany na kilka dni jadłospis pomoże świadomie wybierać te produkty, których na pewno użyjemy i oszczędzić pieniądze, które przeznaczylibyśmy na jedzenie, na którego wykorzystanie nie mamy pomysłu. To również świetny sposób na różnorodną i rozmaitą dietę, dzięki której posiłki nie będą nam się nudzić.

Rób listę zakupów

Sporządzenie listy z produktami do kupienia to niezwykle przydatna czynność. Nie tylko pomaga zebrać w jednym miejscu artykuły do kupienia, ale i sprawia, że o niczym nie zapomnimy, będąc już w sklepie. Taką listę zakupów można dodatkowo potraktować jako motywację do kupowania tylko tego, co się na niej znajduje, a nie wrzucania do koszyka produktów, których nie potrzebujemy.
Planowanie posiłków i lista zakupów pomagają nie marnować jedzenia

Kupuj mądrze

Znasz tę sytuację, kiedy szybko wpadłeś do sklepu i wrzucasz do koszyka wszystko, na co spojrzysz i masz ochotę? Kupowanie na "głodniaka" pod wpływem impulsu może sprawić, że nie tylko wydamy więcej pieniędzy, ale i wyrzucimy je razem z produktami, których nie zdążymy zjeść lub na które już nie będziemy mieli ochoty. Lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie posiłku przed wyjściem na zakupy. Będziemy wtedy nasyceni i racjonalnie podejdziemy do zakupów, odhaczając jedynie pozycje z listy.

Nie bój się też kupować pojedynczych warzyw i owoców. W sklepie często można zauważyć np. tzw. samotne banany, czyli pojedyncze sztuki, które nadal są smaczne i nadają się do spożycia. Kupując produkty tego typu, uratujesz je przed wyrzuceniem na śmietnik.

Regularnie sprawdzaj lodówkę oraz szafki w kuchni

Aby nie marnować jedzenia, poleca się systematycznie przeglądać zawartość lodówki oraz produktów w szafkach kuchennych. Często się zdarza, że przez kupowanie nadmiernej ilości żywności, nie jesteśmy w stanie zjeść jej w ciągu kilku dni, a nowe zakupy trafiają do kuchni i zasłaniają wcześniej kupione produkty. Dlatego warto regularnie sprawdzać szafki oraz lodówkę, aby sprawdzić, czy produkty w nich umieszczone nadają się nadal do spożycia, a jeśli tak, to je wykorzystać, zanim stracą datę przydatności bądź trafią do kosza.

Odpowiednio przechowuj żywność

Kolejnym sposobem na niemarnowanie żywności jest odpowiednie jej przechowywanie. Właściwie przechowywane jedzenie dłużej zachowuje świeżość i jest dobre do spożycia. Przechowywanie w szklanym lub plastikowym opakowaniu takich produktów spożywczych jak mąki, makarony czy kasze to dodatkowo ochrona przed molami spożywczymi, które zdarza się, że atakują niewłaściwie przechowywaną w kuchennej szafce żywność. Do umieszczonych w zamkniętych opakowaniach produktach nie mają praktycznie dostępu. Pieczywo z kolei najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach.

Warto przywiązywać uwagę do tego, gdzie w lodówce umieszczamy żywność. Na samej górze powinien znaleźć się nabiał i przetwory. Szczelne pojemniki sprawdzą się na wędliny, sery, które powinny być przechowywane na środkowych półkach lodówki. Na dolnych półkach należy przechowywać surowe ryby oraz mięso. Warzywa i owoce powinny z kolei znaleźć się w dolnej szufladzie. Odpowiednie umieszczenie w lodówce produktów wpływa bowiem na ich świeżość oraz trwałość, co wpływa na niemarnowanie jedzenia.

Wykorzystaj również to, że większość produktów nadaje się do mrożenia. Mrożenie żywności pozwala na przedłużenie jej przydatności i świeżości, bo zamiast do kosza trafia ono do zamrażarki, gdzie oczekuje na spożycie w innym terminie. Sezonowe zbiory warto przeznaczyć na mrożone warzywa oraz mrożone owoce i cieszyć się nimi przez cały rok. Ponadto ulubione warzywa i owoce można także przeznaczyć na przetwory, z których można skorzystać przez długi czas po ich zrobieniu.
Warzywa w szufladach lodówki

Sprawdzaj daty ważności

Jak nie marnować jedzenia? Bardzo prostym sposobem jest sprawdzanie dat ważności produktów w sklepach i wybieranie takich artykułów spożywczych, które będą nadal ważne wtedy, kiedy planujemy je zjeść. Ponadto, sprawdzając zawartość lodówki czy szafek w kuchni, pamiętaj, żeby zanim wyrzucisz jakiś produkt, który wydaje Ci się już niezdatny do spożycia, skontrolować jego termin przydatności do spożycia. Może się okazać, że mimo tego, iż dany produkt jest już w lodówce od jakiegoś czasu, w dalszym ciągu nadaje się do spożycia.

Jedz mniejsze porcje

Kolejną metodą, aby nie marnować jedzenia, jest ograniczenie dużych porcji jedzenia. Często zdarza się, że nakładamy na talerze porcje, których nie jesteśmy w stanie zjeść na raz, a to, czego nie spożyjemy, trafia do kosza. Dobrym pomysłem może okazać się jedzenie mniejszych porcji posiłków, dostosowanych do naszych rzeczywistych potrzeb i możliwości. Lepiej będzie nałożyć sobie dokładkę, jeśli porcja była zbyt mała, niż nałożyć tyle jedzenia, że część niestety wyląduje w koszu.

Nie wyrzucaj resztek jedzenia

Jak dbać o to, aby żywność w naszych domach nie trafiała na śmietnik? Wykorzystaj resztki sera, warzyw czy przyrządzonych potraw na później. Można je zjeść w następnych dniach w takiej samej formie lub przygotować całkiem nowe danie, np. z resztek mięsa z dnia poprzedniego i kilku dodatkowych składników ugotować bigos. Pamiętaj, że prawie wszystkie potrawy można przechowywać w zamrażarce.

Warto mieć też na uwadze obecne w niemal każdym domu pieczywo. Niewłaściwe przechowywanie pieczywa sprawia, że szybko tracą świeżość i często są wyrzucane. Natomiast z czerstwego chleba czy bułek można przygotować zapiekanki lub grzanki do sałatek, czy zup. Dobrym sposobem na niemarnowanie żywności jest również wykorzystanie suchego pieczywa, aby zrobić z niego domową bułkę tartą.

Podziel się z innymi

Ugotowałeś obiad w takiej ilości, że sam lub razem z domownikami nie jesteście w stanie go zjeść? A może po świętach czy imprezie zostało tyle jedzenia, że nie mieści się w lodówce? Aby uniknąć wyrzucenia pysznej i nadal dobrej do zjedzenia żywności, podziel się nią z innymi. Nadmiar jedzenia możesz rozdać rodzinie, bliskim, sąsiadom lub przekazać do jadłodzielni. Dzięki temu nie tylko nie zmarnujemy żywności, ale i wesprzemy posiłkiem osoby w potrzebie.
Nie marnuj jedzenia - podziel się nim z innymi

Korzyści z niemarnowania żywności

Wprowadzenie kilku powyższych zasad do codziennego życia może mieć wiele korzyści. Oczywiście jest to przydatne dla planety, gdyż niemarnowanie żywności przyczynia się do czystszego środowiska. Jednak to także zalety dla osób, które te zasady w swoim życiu stosują. Można wśród nich wymienić:

  • oszczędności finansowe,
  • większy porządek w kuchennej przestrzeni,
  • zdrowsza, lepiej zbilansowana, ale i różnorodna dieta,
  • lepsze samopoczucie,
  • lepsze zdrowie i stan cery dzięki planowaniu posiłków i przemyślanej diecie,
  • poczucie realnego dbania o planetę.

Już wiesz, jak ograniczyć marnowanie żywności

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi przybliżyliśmy Ci kilka prostych, ale niezwykle skutecznych sposobów jak nie marnować jedzenia. Wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych i zakupowych z pewnością sprawią, że będziesz wyrzucać mniej jedzenia, a Twoje oszczędności wzrosną. Szybko też zauważysz te i inne korzyści z niemarnowania żywności, a przedstawione przez nas wskazówki nie będą przykrym obowiązkiem, ale stałym i naturalnym elementem w codziennym życiu.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background