Jak przyrządzić świeży lub mrożony szpinak? Podpowiadamy

0
Jak przyrządzić szpinak?

Szpinak kojarzy Ci się z nielubianym warzywem z czasów dzieciństwa, którego nie byłeś w stanie przełknąć? A może lubisz to warzywo, ale nie masz pomysłu, co z niego przyrządzić? Liście szpinaku można wykorzystać do przeróżnych dań, nie tylko wytrawnych, ale też i do deserów! W tym artykule podpowiadamy, jak przyrządzić szpinak świeży oraz szpinak mrożony tak, aby Twoje kubki smakowe oszalały z zachwytu. Przeczytaj więcej już teraz!

Szpinak - źródło cennych składników i bogactwo witamin

Sezon na świeży szpinak jest bardzo długi, a dzięki temu, że jest on uprawiany w naszym kraju i ma odmiany wiosenne, letnie, jesienne oraz zimujące w gruncie, szpinak świeży dostępny jest w sklepach praktycznie przez cały rok. Wybierając w sklepie czy warzywniaku szpinak, należy zwracać uwagę na wygląd liści, które powinny być w kolorze soczystej zieleni. Co więcej, mniejsze liście będą lepsze w smaku i będą zawierać więcej wartości odżywczych niż te duże.

Ze względu na właściwości prozdrowotne szpinaku, warto włączyć to warzywo do swojej codziennej diety. Szpinak to bogate źródło witamin A, C, E oraz K. Witaminy A, oraz E mogą przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu, z kolei witamina K odgrywa istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi. Witamina C jest cenna dla naszego organizmu, pełni wiele ważnych funkcji, pomagając m.in. w walce z przeziębieniem, obniżaniu cholesterolu i ciśnienia krwi, czy przyspieszaniu gojenia się ran. W szpinaku zawarte są również takie składniki odżywcze jak kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor i żelazo oraz makroelementy: potas, oraz sód.
Pomysły na mrożony i świeży szpinak

Jak przyrządzić świeży szpinak?

Warto pamiętać, że szpinak spożywać można zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej - podawany na gorąco nie traci on zbyt wielu wartości odżywczych. Dlatego też możliwości dań do przyrządzenia z tym warzywem jest całe mnóstwo! Jak więc można zrobić świeży szpinak? Świeży szpinak sprawdzi się na surowo jako baza lub dodatek do sałatek, składnik koktajli i smoothies, ale równocześnie jeden z elementów ciast, np. cieszącego się dużą popularnością ciasta leśny mech. Ze świeżego szpinaku poddanego obróbce termicznej przygotujemy także pyszne sosy do mięsa lub ryb, makaronu, farsze do pierogów, naleśników, lasagne i różnego rodzaju mięs, np. roladek.

Szpinak, jako dodatek jest bardzo prosty do przygotowania, zazwyczaj wystarczy kilka minut na patelni, masło lub oliwa, sól, pieprz, czosnek i inne odpowiednie przyprawy i np. śmietanę, aby stworzyć dodatek do dania. Te proste składniki razem połączone dają wspaniały smak i aromat. Przyrządzony na ciepło szpinak podajemy z makaronem lub z mięsem i ziemniakami, i pyszny obiad pełen witamin gotowy!

Co przyrządzić z mrożonego szpinaku?

Jeśli nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, warto sięgnąć po mrożoną wersję, dostępną niemal w każdym sklepie spożywczym. To rozwiązanie, które możemy mieć pod ręką w naszych zamrażarkach, jest gotowe to wykorzystania zawsze wtedy, gdy tego potrzebujemy, bez zmartwienia czy liście już nie zwiędły lub podeszły wodą, jak to może się stać w przypadku świeżego szpinaku. Z mrożonego szpinaku możemy przyrządzić równie pyszne dania, jak ze świeżego warzywa i stworzyć smakowity sos, dodatek do obiadu, farszu czy składnik słodkich ciast. Należy jedynie pamiętać, że mrożony szpinak będzie zawierał nieco więcej wody, więc jej nadmiar najlepiej odparować przed dodaniem go do np. ciasta bądź innej potrawy.
Co przygotować z mrożonego szpinaku?

Jak przyrządzić szpinak? Pomysły na przepisy

Naleśniki z serem i szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki,

1 szklanka mleka,

2 jajka,

3/4 szklanki wody gazowanej,

szczypta soli,

olej (do smażenia).

Farsz:

400 g szpinaku,

400 g twarogu,

3 ząbki czosnku,

1/2 cebuli,

sól i pieprz (do smaku),

ok. 2 łyżki masła (do smażenia).

Przygotowanie:

Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą na gładką masę i smażyć cienko na rozgrzanym na patelni oleju do momentu, aż obie strony będą zarumienione. Na rozgrzanej patelni umieścić odrobinę masła, posiekany czosnek i cebulę, i zeszklić. Po chwili dodać szpinak i mieszać co jakiś czas, aby się nie przypalił. Gdy szpinak straci swoją objętość, odstawić do ostudzenia. W misce rozetrzeć ser twarogowy, dodać wystudzony szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wszystko razem wymieszać. Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem i zwinąć wedle uznania, np. w krokieciki lub kopertki. Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na maśle do zarumienienia. Danie gotowe!

Szakszuka ze szpinakiem

Składniki:

4 jajka,

1 puszka pomidorów krojonych,

2-3 garści świeżego szpinaku,

1/2 niedużej cebuli,

2 ząbki czosnku,

pieprz, sól, papryka słodka, chilli, kmin rzymski, oregano (do smaku),

odrobina oliwy z oliwek (do smażenia),

szczypiorek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni umieścić oliwę z oliwek, posiekaną drobno cebulę i czosnek, i poczekać aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory, wszystkie przyprawy i wymieszać. Po chwili dodać całe lub posiekane liście szpinaku, wymieszać z pomidorami i odparować nadmiar wody, co jaki czas mieszając. Na pomidory ze szpinakiem wbić całe jajka, przykryć patelnię. Gdy białka będą ścięte, a żółtko nadal płynne, przełożyć na talerze. Całość wedle uznania można przyprawić odrobiną pieprzu i soli, oraz posypać szczypiorkiem. Proste, sycące i rozgrzewające śniadanie gotowe!

Omlet ze szpinakiem i fetą

Składniki:

3 jajka,

spora garść szpinaku,

2 duże plasterki ulubionej wędliny,

ok. 30-40g sera feta,

2 łyżki mąki pełnoziarnistej,

szczypta soli,

pieprz (do smaku),

oliwa z oliwek (do smażenia).

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce umieścić żółtka, mąkę i wymieszać z przyprawami. Dodać pokrojoną na kawałki wędlinę, pokrojony szpinak oraz pokruszoną fetę i wymieszać. W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Pianę dodać do reszty wymieszanych składników, całość delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wylać całą masę i smażyć pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Omlet powinien być przyrumieniony. Można spożywać na ciepło, jak i na zimno.
Jak zrobić świeży szpinak? Pomysły na przepisy

Szpinak mrożony lub świeży - jak jeszcze można przyrządzić szpinak?

Jak widzisz, jest mnóstwo sposobów, aby wykorzystać szpinak świeży lub mrożony w kuchni. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie nasza własna kreatywność i chęci. Szpinak świeży można jeść na surowo w formie sałatek, dodatków do koktajli, ale można też mrożony lub świeży szpinak przygotować na patelni w formie sosu czy farszu. Nie potrzebujesz dużo czasu, aby przyrządzić szpinak, jest więc idealny na szybkie i niewymagające wiele pracy posiłki. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak przyrządzić szpinak, serdecznie polecamy naszego bloga, gdzie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i różnorodne dania ze szpinakiem.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background