Blog firmowy
JAJKA Z MUSEM BURACZANYM
835
0
Skoro Wielkanoc, to na stole nie może zabraknąć jajek. Najlepiej w kilku różnych formach. My uwielbiamy najbardziej, te faszerowane różnymi musami. Mają takie piękne kolory i do tego super smakują. Musy można robić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od naszej kreatywności. My dzisiaj postawiliśmy na buraka i mamy nadzieję, że zaszczepimy w Was ten pomysł na świąteczne jajka. Zapraszamy serdecznie po przepis.
Składniki:
1 opakowanie buraczków puree Poltino
2 czerwone cebule
10 jajek
250 gram serka typu feta
3 łyżki majonezu
2 żabki czosnku
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Sól
Szczypta ostrej mielonej papryki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i poprzecinaj na połowę. Wydrąż żółtka i przełóż je do dużej miski.
Na patelni rozpuść masło. Wrzuć na nią pokrojona w kostkę cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż ładnie się zeszklą. Następnie wrzuć buraczki. Smaż na dużym ogniu przez około 4 minuty, cały czas mieszając. Następnie przykręć palnik, dodaj pieprz, sól i ostrą mieloną paprykę. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową masę przestudź.
Do miski z żółtkami dodaj ser typu feta i widelcem rozdrobnij wszystkie składniki. Dodaj majonez i wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj do nich ostudzoną masę z buraczków. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Za pomocą kołnierza cukierniczego dodawaj masę buraczaną w miejsca żółtek.
Smacznego :)
Komentarze 0