Blog firmowy
JAK ZROBIĆ DOBRĄ MALINÓWKĘ.
1
0

Sezon na maliny trwa w najlepsze. Dlatego warto pomyśleć o tym żeby przygotować z nich pyszną malinówkę. Jednak jeśli nie zdążycie nastawić jej z malin kupionych na straganie, to nic straconego. Zawsze możecie wykorzystać nasze maliny mrożone. Zbierane są w szczycie sezonu i zachowują pełnie wartości i smaku.
Za co kochamy malinówkę.
Poza niezwykłym smakiem, wiele osób twierdzi, że malinówka ma również zalety lecznicze. Podobno pomaga ona podczas przeziębienia i wspiera naszą odporność. I to w sumie by się zgadzało, bo przecież maliny to bogactwo witamin i mikroelementów, a w połączeniu z alkoholem na pewno zwiększają swoją moc. Pamiętajcie, że aby malinówka się udała powinna leżakować przynajmniej 6 tygodni. Jak więc ją dobrze przygotować? Już śpieszymy z podpowiedziami.
Pomysły na malinówkę.
- Zastanów się na czym chcesz ją przygotować. Szkoły są dwie, jednak to spirytus, a druga to wódka. Oczywiście druga opcja sprawi, że będzie miała ona nieco mniejszą moc.
- Pamiętaj, żeby po zalaniu malin alkoholem codziennie potrząsać słoikiem lub butelką.
- Jeśli chcesz dodać jej nieco więcej słodkości i wzmocnić działanie lecznicze dodaj do niej około 2 łyżek miodu.
- Pamiętaj o proporcja na litr spirytusu użyj 2 kg malin, jeśli chodzi o cukier to tutaj zasada jest 1:1. Czyli na 1 litr spirytusu, dodaj 1 kg cukru. Proporcje na nalewkę na wódkę pomniejsz po prostu o połowę.
- Aby malinówka nie była gorzkawa, owoce posypane cukrem od razu, lub ewentualnie w ciągu 2 dni, zalej spirytusem.
- Gotową malinówkę przecedź przez gazę, sitko lub filtr do kawy.
Komentarze 0