KALAFIOROWO – CZOSNKOWA ZUPA NA SYLWESTRA

0


Co prawda, święta przed nami, jednak nie możemy też zapomnieć o zbliżającym się sylwestrze. Nie będziemy go w tym roku świętować na wielkich balach i imprezach. Dlatego warto pomyśleć, co dobrego i treściwego przygotować dla naszych domowych gości. My proponujemy Wam mocno aromatyczną i sycącą zupę krem z kalafiora i czosnku. Wierzcie nam, zakochacie się w tym smaku.

Składniki:
1 opakowanie kalafiora Poltino
1,5 litra bulionu drobiowego
2 całe główki czosnku
1 szklanka śmietany 30% do zup
sól
pieprz
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Czosnek obrać i ząbki wrzucić na wyłożona papierem do pieczenia blachę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć go i wrzucić do ciepłego bulionu warzywnego. Dodać kalafior oraz wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy. Całość zblendować, dodać gałkę muszkatołową i śmietanę. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Smacznego
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background