Blog firmowy
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ
671
0
Lasagne ze szpinakiem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Jednak my dodaliśmy tutaj nieco więcej smaku. Wszystko za sprawą sera gorgonzola. Dzięki niemu nabrała ona zupełnie nowego, bardziej wyrazistego charakteru. Koniecznie spróbujcie, bo jest przepyszna.
Składniki:
1 opakowanie szpinaku mielonego Poltino
1 opakowanie płatków makaronowych do lasagni
1 garść orzechów włoskich
100 gramów sera gorgonzola
100 gramów sera mozzarella żółtego
1 szklanka śmietany 12%
3 jajka
7 łyżek masła
4 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szpinak wrzucić na rozgrzane na patelni 4 łyżki masła, chwilę dusić, dodać posiekany czosnek. Dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Wlać śmietanę, wbić jajka i podgrzać masę na małym ogniu, stale mieszając.Masło rozpuścić w rondelku, zasmażyć z mąką. Dodać mleko i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - należy cały czas mieszać, by nie było grudek. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Orzechy posiekać. Gorgonzolę pokruszyć, mozzarellę zetrzeć na tarce.
Formę natłuścić masłem, wylać na dno trochę sosu, położyć warstwę płatów lazanii, posmarować sosem, nałożyć szpinak, posypać serem gorgonzola i orzechami. Czynności powtarzać, do wyczerpania składników. Wierzch pokryć sosem i posypać mozzarellą. Odstawić na 20 min, następnie piec 40 min w temp. 180°C.
Komentarze 0