ZASMAKUJ W TURCJI

0


Pierwsza myśl, jaka przyjdzie do głowy przeciętnemu Polakowi na hasło „Kuchnia Turecka”, to… kebab. Tymczasem to o wiele więcej ciekawych połączeń smakowych. Jest też uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Pełna aromatów i kolorów sprawia, że już od samego patrzenia można zgłodnieć.

Świeże i kolorowe.

Podstawą tej kuchni są warzywa. Dominują bakłażany, cukinie i papryka. Chętnie sięga się po ciecierzycę, która jest głównym składnikiem falafela. Jest też przetwarzana na mąkę, z której piecze się tradycyjne tureckie chlebki. Kolejnym filarem tej kuchni są przyprawy. Jeśli mielibyście kiedyś okazję być na tureckim targu, zobaczylibyście na pewno wiele kolorowych stosów. Są to przyprawy, sprzedawane na wagę. Na straganach wiszą też suszone papryki.

Sałatki i placki.

Turcy wręcz uwielbiają sałatki. Podają je do smażonego mięsa, ale równie chętnie jedzą je same. Nie są one skomplikowane. Z reguły kilkuskładnikowe. To, co czyni je wyjątkowymi, to jednak użycie ciekawych przypraw. Dominują tutaj kurkuma, mięta, ale również papryka, zarówno suszona jak i wędzona. Kolejnym daniem, które dominuje w tym regionie świata, są placki z rozmaitymi farszami. Duże i podłużne zwane są pide. Natomiast mniejsze i cienkie to lahmaun.

Zupy w różnych formach.

Podobnie jak i u nas w Turcji można zjeść naprawdę dobre zupy. Jednak ich są bardziej treściwe. W dużej mierze są to kremy z wszelkiego rodzaju roślin strączkowych. Zabielane jogurtem, żeby dodać im bardziej kremowego smaku. Potrafią podbić niejedno podniebienie, głównie ze względu na idealne dobranie przypraw.

Nie myślcie sobie jednak, że brakuje w tej kuchni mięsa. Jest ono tutaj obecne w różnych formach. Oczywiście w znanej nam postaci kebabu, ale również nabijane na patyczki, jak np. kofty. Mięso również jest mocno przyprawiane, żeby nadać mu niezapomnianego aromatu i smaku.

Słodko, słodziej, najsłodziej.

Tak można podsumować desery tureckie. Używa się w nich miodu i naprawdę dużej ilości cukru. Mówi się, że słodkości z tego regionu świata są najsłodsze. Najpopularniejsze desery to oczywiście baklava na bazie ciasta filo, ale również obecne na każdym rogu kandyzowane owoce w posypce z cukru pudru. Jedynie gorzka herbata może sprawić, że nie zasłodzimy się za bardzo.

Jeśli chodzi o kuchnię turecką, to jedno jest pewne, smaku w niej nie brakuje. Jest on wyrazisty i na pewno na długo zapada w pamięć. Jeśli będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie tej kuchni, bo naprawdę jest ciekawa.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background