Blog firmowy
MINI JAGODZIANKI
Pyszne jagodzianki z ciasta drożdżowego
W jednym z ostatnich wpisów wspominaliśmy o tym jak smaczne i cenne dla przemysłu są jagody. Dzis chcemy podsunąć Wam przepis na mini jagodzianki, które z powodzeniem wykonacie samodzielnie w domu. Mini bułeczki z jagodami, to prawdziwa petarda!
Przedstawiamy przepis na domowe jagodzianki w wersji na dwa kęsy. Idealne do pracy lub do szkoły dla naszych pociech. Można zapakować kilka i cieszyć się smakiem kilka razy w ciągu dnia.
Przepis na jagodzianki
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej;
- 50 gram świeżych drożdży;
- 50 gram roztopionego masła;
- 3 łyżki cukru;
- 1 jajko;
- 1 szklanka ciepłego mleka;
- 1 szklanka jagód mrożonych Poltino.
Na kruszonkę:
- 100 gram masła;
- 100 gram cukru;
- 200 gram mąki.
Przygotowanie:
1. Ciasto drożdżoweMleko podgrzewamy, jednak nie zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i drożdże (opcjonalnie dla podkreślenia smaku - startą skórkę cytrynową) i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia.
Do miski wsypujemy mąkę (warto użyć mąki pszennej do wypieków drożdżowych), wbijamy 1 jajko i wlewamy zaczyn drożdżowy wraz z przestudzonym, roztopionym masłem.
Całość zagniatamy ręcznie. Musi nam powstać elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Najlepiej na minimum 30 minut.
2. Owoce do bułeczki z jagodami
Do jagodzianek użyć można świeżych lub mrożonych jagód. My polecamy pyszne jagody mrożone Polinto - wychodzą z nimi najlepsze jagodzianki. Mrożone owoce rozmrażamy i posypujemy jedną łyżką cukru. Dokładnie mieszamy.
3. Kruszonka na bułeczki z jagodami
100g masła w temperaturze pokojowej wkładamy do miski. Zasypujemy cukrem i mąką. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Musi nam powstać jednolita masa, którą zbijamy w kulkę i wkładamy do zamrażalnika. Gdy ciasto stężeje, możemy je zetrzeć na tarce lub kruszyć rękami nad naszymi jagodziankami.
4. Wykonanie
Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij je na gruby sznurek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki o podobnej gramaturze. Z każdego kawałka ciasta formujemy prostokąt, na który nakładamy przygotowane wcześniej jagody. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy bułeczki.
Tak przygotowane jagodzianki odkładamy pod ściereczkę. Gdy już wszystkie są gotowe, zostawiamy je na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki posypujemy odrobiną kruszonki. Zamiast kruszonki bułeczki drożdżowe po upieczeniu posypać można cukrem pudrem.
Układamy jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia.
Pyszne domowe jagodzianki zjadamy, póki są, często znikają w niewyjaśnionych okolicznościach :)
Przepis testowałam osobiście - bułeczki z jagodami wyszły przepyszne!
Smacznego :)
Komentarze 0