SAŁATKI ZIEMNIACZANE NA WIELE SPOSOBÓW

0


Nie do końca wiadomo, kto pierwszy przygotował sałatkę ziemniaczaną. Jednak większość tropów prowadzi do Niemiec. Właśnie tam, jest to jedno z narodowych dań, które można skosztować w większości dobrych restauracji. My jednak również je polubiliśmy i chętnie przygotowujemy je w naszych domach. Jednak nie zawsze próbujemy nowych połączen smakowych, a szkoda, bo sposobów na ich przygotowanie jest wiele. Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma z nich.

Warzywne dodatki.
Tym co najbardziej kojarzy się z sałatkami ziemniaczanymi jest cebula i ogórki kiszone. Jednak spróbujcie dodać do nich np. zielony groszek, brokuły lub marchewkę. Te kilka dodatków sprawi, że Wasi goście odkryją zupełnie nowe smaki. Ciekawym dodatkiem jest również bób, który dodaje treściwości temu daniu. Oczywiście wszystko w połączeniu z tradycyjnym sosem na bazie majonezu i śmietany.

Mięsne dodatki.
Poza warzywami warto poeksperymentować również z mięsem. Naszym zdaniem idealnie będzie tutaj pasował podsmażony na patelni boczek. Innym dodatkiem może być zwykła szynka, taka którą w Waszym domu je się najczęściej. Nie pomijajcie również ryb. Tuńczyk będzie tutaj idealnym uzupełnieniem smakowym.

Sosy.
Poza samym wkładem ważne jest również jej wykończenie. Tutaj musicie pomyśleć o jakimś sosie. My proponujemy np. majonez wymieszany z musztardą i odrobiną gorczycy. Nada on całej sałatce naprawdę ostrzejszy i wyrazistszy smak. Innym pomysłem jest dodanie do majonezu ze śmietaną koperku lub ewentualnie szczypiorku.

Możliwości na przygotowanie pysznej sałatki ziemniaczanej jest wiele. Wszystko co do niej dodacie, tak naprawdę zależy od Waszych indywidualnych upodobań smakowych. Nie bójcie się więc nowych połączeń i eksperymentujcie.  
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background