SPOSOBY NA ZAGĘSZCZENIE ZUP

0


W okresie zimowy, ale również w tym przejściowym warto stawiać w naszym menu na treściwe i pełne smaku zupy. Jednak czasem zdarzy nam się, że zupa jest zbyt rzadka i wtedy trzeba ją czymś zagęścić. Tylko czym? W tym właśnie dzisiaj chcemy Wam pomóc i przedstawić kilka pomysłów na to, jak sprawnie zagęścić Wasze zupy.

A oto nasze pomysły:
  1. Mąka – tutaj są dwie szkoły. Jedna to tradycyjna zasmażka, czyli 2 łyżki masła roztopione na patelni i 2 łyżki mąki. Smażyć, aż powstanie jednolita masa. Następnie wlać łyżkę zupy wymieszać i przelać do zupy, cały czas mieszając. Druga opcja to 2 łyżki mąki wymieszane z zimną wodą. Nie może być grudek. Taka zawiesinę wlać do zupy i porządnie całość wymieszać.
  2. Śmietana lub mascarpone. Tutaj sprawa jest prosta, jeden lub drugi składni mieszamy w szklance z 2 łyżkami zupy, a następnie wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.
  3. Ugotowane zmiksowane warzywa. Z zupy wyciągnij kilka warzyw, zblenduj je, przetrzyj przez sitko i dodaj ponownie do zupy. Idealnie sprawdzają się kalafior, seler, borkuł, marchew i pietruszka oraz buraki.
  4. Żółtko jajka. Rozbełtaj je z wodą. Na jedno żółtko dodaj 1 łyżkę wody. Następnie dodaj do zupy, tylko nie gotuj już dłużej zupy, bo żółtko się zetnie.
  5. Kasza manna. Po prostu dodaj do zupy 2 łyżki kaszy manny i zagotuj.
Jak widzicie sposobów na to, jak zagęścić zupę jest sporo i tylko Wy wiecie, który sprawdzi się w Waszych domach.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background