Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 cebule
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 6-8 suszonych pomidorów
- 100 g szynki
- 200 g startego sera, np. mozzarelli
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać pokruszone drożdże, cukier, ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Przykryć i odstawić na około 15 min. Potem połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 60 min, musi ładnie wyrosnąć.
Cebule drobno posiekać. Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklić cebulę, dodać szpinak i smażyć, aż ładnie się zeszkli. Dodać suszone pomidory i cukinię. Smażyć 2-3 min. Do wystudzonych warzyw dodać szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszać i doprawić.
Ciasto podzielić na 6 kawałków. Każdy rozwałkować na koło o średnicy ok.15 cm. Na środku każdego rozłożyć część sera i farsz, posypać pozostałym serem. Złączyć brzegi ciasta formując kształt pieroga. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ok. 10 min. Piecz 20-25 min w temp. 200°C
Smacznego ?
Cebule drobno posiekać. Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklić cebulę, dodać szpinak i smażyć, aż ładnie się zeszkli. Dodać suszone pomidory i cukinię. Smażyć 2-3 min. Do wystudzonych warzyw dodać szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszać i doprawić.
Ciasto podzielić na 6 kawałków. Każdy rozwałkować na koło o średnicy ok.15 cm. Na środku każdego rozłożyć część sera i farsz, posypać pozostałym serem. Złączyć brzegi ciasta formując kształt pieroga. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ok. 10 min. Piecz 20-25 min w temp. 200°C
Smacznego ?
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0