Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 cebule
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 6-8 suszonych pomidorów
- 100 g szynki
- 200 g startego sera, np. mozzarelli
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszać pokruszone drożdże, cukier, ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki.
- Przykryć i odstawić na około 15 min.
- Potem połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
- Zagnieść ciasto.
- Przykryć i odstawić na ok. 60 min, musi ładnie wyrosnąć.
- Cebule drobno posiekać.
- Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklić cebulę, dodać szpinak i smażyć, aż ładnie się zeszkli.
- Dodać suszone pomidory i cukinię. Smażyć 2-3 min.
- Do wystudzonych warzyw dodać szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszać i doprawić.
- Ciasto podzielić na 6 kawałków. Każdy rozwałkować na koło o średnicy ok.15 cm.
- Na środku każdego rozłożyć część sera i farsz, posypać pozostałym serem.
- Złączyć brzegi ciasta formując kształt pieroga.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć i odstawić na ok. 10 min.
- Piecz 20-25 min w temp. 200°C
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0