Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 70 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- ¾ szklanki cukru pudru
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g jagód Poltino
Sposób przygotowania:
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, kawą oraz cukrem pudrem.
- Do drugiej miski wbić jajko, lekko zmiksować.
- Wlać mleko oraz olej, wymieszać.
- Dodać do suchych składników, wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
- Wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek. Piec ok. 25 min w temperaturze 180°C.
- Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Odstawić, by wystygła. Śmietankę ubić mikserem na sztywno. Do serka wsypać przesiany cukier puder, utrzeć.
- Dodaj wystudzoną czekoladę, oraz zblendowane jagody, zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Wierzchy muffinek udekorować kremem oraz kilkoma jagodami.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0