Nasze sprawdzone przepisy
Gobi manchurian – kalafior po mandżursku
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Poltino Przepisy kulinarne 614
0
Składniki:
- 1 opakowanie kalafiora Poltino
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 80 mililitrów wody
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 10 gramów świeżego imbiru
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 200 gramów purée z pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 100 mililitrów wody
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Kalafior gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie.
- Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej mieszamy z 3 łyżkami mąki pszennej i 1 łyżeczką soli.
- Dodajemy 80 mililitrów wody i mieszamy, aż powstanie nam jednolita, gładka masa.
- Do tak przygotowanego ciasta wkładamy ostudzone różyczki kalafiora.
- Mieszamy. Dodajemy jeszcze 2 łyżki skrobi kukurydzianej i ponownie mieszamy.
- W garnku rozgrzewamy litr oleju rzepakowego i powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior.
- Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.
- Smażymy na złoty kolor i wyciągamy łyżką cedzakową nasz kalafior.
- Cebule obrać, drobno posiekać i usmażyć na 5 łyżkach oleju rzepakowego.
- Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir.
- Smażyć całość na złoty kolor.
- Dodać pomidorowe puree oraz pozostałe składniki.
- Gotować około 5 minut.
- Na koniec dodać rozpuszczoną w 100 mililitrach wody 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
- Porządnie wymieszać.
- Sos powinien zgęstnieć.
- Wtedy dodać kalafior.
- Wymieszać i można podawać.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0