Gobi manchurian – kalafior po mandżursku

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie kalafiora Poltino
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 80 mililitrów wody
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 gramów świeżego imbiru
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • 200 gramów purée z pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 mililitrów wody
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • Kalafior gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie.
  • Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej mieszamy z 3 łyżkami mąki pszennej i 1 łyżeczką soli.
  • Dodajemy 80 mililitrów wody i mieszamy, aż powstanie nam jednolita, gładka masa.
  • Do tak przygotowanego ciasta wkładamy ostudzone różyczki kalafiora.
  • Mieszamy. Dodajemy jeszcze 2 łyżki skrobi kukurydzianej i ponownie mieszamy.
  • W garnku rozgrzewamy litr oleju rzepakowego i powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior.
  • Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.
  • Smażymy na złoty kolor i wyciągamy łyżką cedzakową nasz kalafior.
  • Cebule obrać, drobno posiekać i usmażyć na 5 łyżkach oleju rzepakowego.
  • Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir.
  • Smażyć całość na złoty kolor.
  • Dodać pomidorowe puree oraz pozostałe składniki.
  • Gotować około 5 minut.
  • Na koniec dodać rozpuszczoną w 100 mililitrach wody 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
  • Porządnie wymieszać.
  • Sos powinien zgęstnieć.
  • Wtedy dodać kalafior.
  • Wymieszać i można podawać.
Smacznego!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background