Gobi manchurian – kalafior po mandźursku

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

1 opakowanie kalafiora Poltino
6 łyżek skrobi kukurydzianej
3 łyżki mąki pszennej
80 mililitrów wody
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
1 cebula
5 łyżek oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
10 gramów świeżego imbiru
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
200 gramów puree z pomidorów
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
100 mililitrów wody
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kalafior gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
3 łyżki skrobi kukurydzianej mieszamy z 3 łyżkami mąki pszennej i 1 łyżeczką soli.
Dodajemy 80 mililitrów wody i mieszamy, aż powstanie nam jednolita, gładka masa.
Do tak przygotowanego ciasta wkładamy ostudzone różyczki kalafiora. Mieszamy. Dodajemy jeszcze 2 łyżki skrobi kukurydzianej i ponownie mieszamy.
W garnku rozgrzewamy litr oleju rzepakowego. I powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior. Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie. Smażymy na złoty kolor i wyciągamy łyżką cedzakową nasz kalafior.
Cebule obrać, drobno posiekać i usmażyć na 5 łyżkach oleju rzepakowego. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć całość na złoty kolor. Dodać pomidorowe puree oraz pozostałe składniki. Gotować około 5 minut. Na koniec dodać rozpuszczoną w 100 mililitrach wody 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej. Porządnie wymieszać. Sos powinien zgęstnieć. Wtedy dodać kalafior. Wymieszać i można podawać.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background