Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 150 gramów masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 50 gramów drożdży
- około 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- 1 opakowanie malin Poltino
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże i dolać mleko oraz 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru.
- Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
- Dodać rozczyn drożdżowy do mąki, wlać jajka oraz roztopione masło, aromat i sól.
- Wyrobić ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Przełożyć ciasto do okrągłej formy na babkę i powbijać w środek maliny.
- Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0