Wieniec Króla na święto 3 króli

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

150 gramów masła
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
50 gramów drożdży
około 1/2 szklanki mleka
5 żółtek
aromat waniliowy
szczypta soli
1 opakowanie malin Poltino

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże i dolać mleko oraz 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać rozczyn drożdżowy do mąki, wlać jajka oraz roztopione masło, aromat i sól. Wyrobić ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przełożyć ciasto do okrągłej formy na babkę i powbijać w środek maliny. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background