Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 kg łopatki
- 3 cebule
- 1 opakowanie marchewki Poltino
- Połowa selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 6 ogórków konserwowych
- 1 większa papryka czerwona
- 8 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 4 listki laurowe
- 4 goździki
- 4 ziarna jałowca
- 2 płatków żelatyny
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Seler naciowy oraz paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Cebule, 200 gramów marchewki Poltino oraz czosnek włożyć do garnka, dodać mięso, listki, goździki, jałowiec, sól, pieprz.
- Całość zalać wodą, tak aby przykrywała mięso.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2,5 godziny.
- Następnie wyłączyć i odstawić do ostudzenia.
- Chłodne mięso wyciągnąć i rozdrobnić na małe kawałki.
- Wywar przecedzić i odlać do garnka około 900 ml, dodać ocet oraz cukier i zagotować.
- Kolejne 200 gramów marchewki Poltino, podgotować nieco w pozostałej części wywaru.
- Natkę pietruszki drobno posiekać oraz pokroić w kostkę ogórki konserwowe.
- Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z wywarem i z natką.
- Do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą układać warstwami warzywa i mięso.
- Całość zalać przygotowanym wywarem z żelatyną i schładzać około 24h.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0