Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
- 1 opakowanie dyni w kostce Poltino
- 3 jajka
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego
- 100 gramów cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z połowy pomarańczy
- goździki
Sposób przygotowania:
- Dynię przełożyć do garnka, dodać imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, sok z połowy cytryny oraz goździki.
- Zalać 3 łyżkami wody i dusić na małym ogniu po ówczesnym wymieszaniu.
- Następnie wyjąć goździki i zblendować dynię na jednolitą masę.
- Dodać jajka, mleko oraz cukier i szczyptę soli.
- Zmiksować wszystko razem.
- Ciasto kruche rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty i nakłóć widelcem dno.
- Na wierzch wyłożyć masę dyniową i nakryć formę folią aluminiową.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut.
- Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec kolejne 20 minut.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0