Energetyczne muffinki czekoladowe z jagodami

0

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
70 ml śmietanki kremówki 30 proc.
¾ szklanki cukru pudru
150 g czekolady mlecznej
100 g jagód Poltino

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, kawą oraz cukrem pudrem. Do drugiej miski wbić jajko, lekko zmiksować. Wlać mleko oraz olej, wymieszać. Dodać do suchych składników, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek. Piec ok. 25 min w temperaturze 180°C. 

Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić, by wystygła. Śmietankę ubić mikserem na sztywno. Do serka wsypać przesiany cukier puder, utrzeć. Dodaj wystudzoną czekoladę, oraz zblendowane jagody, zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wierzchy muffinek udekorować kremem oraz kilkoma jagodami.

Smacznego ?
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.