Omlet szpinakowy zapiekany w cieście francuskim

0

Składniki:

1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku Poltino
8 zielonych oliwek
5 jajek
1 cebula
3 ząbki czosnku
Szczypta imbiru
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmroź.

Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie delikatnie podsmaż na rozgrzanej na patelni oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekane oliwki i całość wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

Ciasto francuskiego rozłóż i pokrój w kwadraty wielkości naczyń do zapiekania. Następnie wyłóż nim naczynia, tak żeby lekko wystawało poza boki.

Jajka rozkłóć widelcem w miseczce i dodaj szczyptę imbiru. Wymieszaj i połącz z ostudzonym szpinakiem. Tak przygotowaną masę wykładaj do naczyń wyłożonych ciastem francuskim.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Brzegi ciasta muszą się ładnie przypiec.

Po upieczeniu zostaw do ostudzenia. Podawaj przyozdobione połówkami jajek.

Smacznego :)

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.