Blog firmowy
DOBRY GRILL SOSEM STOI
913
0
Pomysłów na sosy jest wiele. My jednak mamy kilka swoich typów, bez których prawdziwy grill nie może się odbyć. I właśnie tymi pomysłami chcemy się z Wami dzisiaj podzielić. Bez większego wstępu zapraszamy Was do spróbowania naszych, idealnych sosów grillowych.
SOS ŚMIETANKOWY Z ZIELONYM GROSZKIEM
Potrzebujecie:
200 gram zielonego mrożonego groszku Poltino, 5 łyżek serka śmietankowego, pół szklanki majonezu, pęczek posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie sosu:
Groszek rozmrozić i zblendować. Dodać serek, majonez oraz szczypiorek, czosnek
i ponownie wszystko razem zblendować. Sos gotowy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i grillowanych ryb.
POMARAŃCZOWY SOS
Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, skórki otartej z połowy pomarańczy,2 łyżki śmietany 36%, 2 łyżki majonezu, szczypty soli, szczypty imbiru, szczypty cynamonu.
Przygotowanie sosu:
Sok pomarańczowy ubij mikserem razem ze śmietanką i majonezem. Dodaj sól, imbir i cynamonu i ponownie zmiksuj. Podawaj schłodzony. Jest idealny do mięs, ale również wszelkiego rodzaju warzyw z grilla.
SOS SZPINAKOWY
Potrzebujecie:1 opakowanie mrożonego szpinaku Poltino, 1 cebulę, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sok z 1 limonki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz, 1 łyżeczkę mielonej wędzonej papryki, 2 łyżki masła klarowanego.
Przygotowanie sosu:
Masło rozpuśćcie na patelni i podsmażcie na nim pokrojona w kosteczkę cebule
i czosnek. Następnie dodajcie szpinak i podsmażcie razem przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajcie gałkę muszkatołową, mieloną wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i smażcie jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie zostawcie wszystko do ostudzenia. Gdy masa będzie chłodna, przełóżcie ja do blendera i dodajcie oliwę oraz sok z limonki. Zblendujcie całość. Sos gotowy. Nadaje się idealnie do ryb i kurczaka.
SOS TZATZIKI
1 świeżego ogórka, 1 łyżeczkę soli, 400 gram jogurtu greckiego1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę świeżo posiekanej mięty, 1 żąbka czosnku.
Przygotowanie sosu:
Ogórka umyjcie i obierzcie. Następnie zetrzyjcie go na tarce o średnich oczkach. Tak przygotowanego włóżcie do sitka i posypcie sola. Odstawcie na 20 minut. Po tym czasie odsączcie ogórka z nadmiaru wody i przełóżcie do miski. Dodajcie jogurt, sokz cytryny, miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie i gotowe. Możecie doprawić po swojemu solą i pieprzem.
To nasze propozycje sosów, jednak ciekawi jesteśmy, jakie Wy serwujecie do dań z grilla. Napiszcie do nas i podzielcie się Waszymi pomysłami. Czekamy. :)
Komentarze 0