Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie marchewki Poltino
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Marchewkę ugotować a następnie zblendować na puree.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Około 3 minut miksowania powinno wystarczyć. Następnie stopniowo dolewać olej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Stopniowo dosypywać mieszankę do masy jajeczne i cały czas miksować do połączenia wszystkich składników.
- Na końcu dodać do masy orzechy i puree z marchewki. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką.
- Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.
- Gotowe i ostudzone ciasto polukrować na wierzchu.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0