Nasze sprawdzone przepisy
Dyniowo – żurawinowa rapsodia
Czas przygotowania: 20 min
Czas całkowity: 20 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 502 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 665
0
Składniki:
- 200 gramów dyni Poltino
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- 200 g świeżej żurawiny
- 50 g cukru
- pół łyżeczki agaru
Sposób przygotowania:
- Dynie gotujemy do miękkości, następnie blendujemy na puree i dodajemy miód.
- Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
- Żurawinę myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru.
- Gdy się rozgotuje, dodajemy agar, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Kremówkę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z mascarpone.
- 2 łyżki dodajemy do ostudzonego musu dyniowego i mieszamy.
- Do pucharków nakładamy warstwę purée z dyni, kremówki, żurawiny i ponownie dyni.
- Dekorujemy kremem i owocami żurawiny.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0