Nasze sprawdzone przepisy
Dyniowo – żurawinowa rapsodia
Czas przygotowania: 20 min
Czas całkowity: 20 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 502 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 325
0
Składniki:
200 gramów dyni Poltino
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
250 ml śmietanki kremówki 30%
łyżka cukru pudru
100 g serka mascarpone
200 g świeżej żurawiny
50 g cukru
pół łyżeczki agaru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
250 ml śmietanki kremówki 30%
łyżka cukru pudru
100 g serka mascarpone
200 g świeżej żurawiny
50 g cukru
pół łyżeczki agaru
Sposób przygotowania:
Dynie gotujemy do miękkości, następnie blendujemy na puree i dodajemy miód. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Żurawinę myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru. Gdy się rozgotuje, dodajemy agar, miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z mascarpone. 2 łyżki dodajemy do ostudzonego musu dyniowego i mieszamy. Do pucharków nakładamy warstwę purée z dyni, kremówki, żurawiny i ponownie dyni. Dekorujemy kremem i owocami żurawiny.
Smacznego
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0