Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 200 gramów mąki pszennej
- 150 gramów masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 150 gramów cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania malin Poltino
- 3 opakowania galaretki malinowej
- 1 litr wrzącej wody
- 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- garść uprażonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Białka wbić do miski i ubić je na sztywną pianę.
- Następnie stopniowo dodać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną.
- Tak przygotowaną pianę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem.
- Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 60 minut.
- 200 gramów mąki pszennej wymieszać z 3 żółtkami, masłem oraz 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Następnie rozprowadzić je w formie wyłożonej pergaminem i piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder.
- Galaretkę rozpuścić we wrzątku, jednak zmniejszyć o 1/3 ilość w stosunku do instrukcji na opakowaniu.
- Gdy ostygnie, dodać do niej rozmrożone maliny.
- Na kruchy spód wylać galaretkę z owocami i włożyć do lodówki.
- Poczekać aż stężeje.
- Następnie wierzch posmarować kremem, a na nim ułożyć bezę.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0