Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 200 gramów mąki pszennej
- 150 gramów masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 150 gramów cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania malin Poltino
- 3 opakowania galaretki malinowej
- 1 litr wrzącej wody
- 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- garść uprażonych płatków migdałowych
- 150 gramów masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 150 gramów cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania malin Poltino
- 3 opakowania galaretki malinowej
- 1 litr wrzącej wody
- 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- garść uprażonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Białka wbić do miski i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 60 minut.
200 gramów mąki pszennej wymieszać z 3 żółtkami, masłem oraz 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozprowadzić je w formie wyłożonej pergaminem i piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, jednak zmniejszyć o 1/3 ilość w stosunku do instrukcji na opakowaniu. Gdy ostygnie, dodać do niej rozmrożone maliny.
Na kruchy spód wylać galaretkę z owocami i włożyć do lodówki. Poczekać aż stężeje. Następnie wierzch posmarować kremem, a na nim ułożyć bezę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego
200 gramów mąki pszennej wymieszać z 3 żółtkami, masłem oraz 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozprowadzić je w formie wyłożonej pergaminem i piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, jednak zmniejszyć o 1/3 ilość w stosunku do instrukcji na opakowaniu. Gdy ostygnie, dodać do niej rozmrożone maliny.
Na kruchy spód wylać galaretkę z owocami i włożyć do lodówki. Poczekać aż stężeje. Następnie wierzch posmarować kremem, a na nim ułożyć bezę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0