Przydatne triki kulinarne - OWOCE

0
  • Aby skórka z cytryny czy pomarańczy ładnie ścierała się na tarce, posmaruj je odrobiną oleju.
  • Owoce, np. jagody czy maliny, nie opadną na dno ciasta, jeśli przed wymieszaniem ich z masą obtoczysz je w mące.
  • Żeby muffinki miały super nadzienie, nalej trochę ciasta do foremek, następnie wrzuć mrożone owoce i zalej resztą ciasta.
  • Cytrynę przechowamy dłużej, jeśli przetrzymujemy ją w lodówce zanurzoną w wodzie.
  • Jeśli gotujemy jabłka, porzeczki czy jagody na konfiturę lub szarlotkę, dodajmy do nich odrobinę soli – wydobędzie ona z nich smak i sprawi, że szybciej będą miękkie.
  • Owoce pozostaną świeże na dłużej, jeśli trzymamy je w towarzystwie kasztanów.
  • Banany neutralizują smak ostrych potraw, np. ostrej papryki.
  • Przed pieczeniem jabłek posmaruj je olejem, wtedy ich skórka będzie bardziej rumiana.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background