Strefa
wiedzy
Przydatne triki kulinarne - OWOCE
1044
0
- Aby skórka z cytryny czy pomarańczy ładnie ścierała się na tarce, posmaruj je odrobiną oleju.
- Owoce, np. jagody czy maliny, nie opadną na dno ciasta, jeśli przed wymieszaniem ich z masą obtoczysz je w mące.
- Żeby muffinki miały super nadzienie, nalej trochę ciasta do foremek, następnie wrzuć mrożone owoce i zalej resztą ciasta.
- Cytrynę przechowamy dłużej, jeśli przetrzymujemy ją w lodówce zanurzoną w wodzie.
- Jeśli gotujemy jabłka, porzeczki czy jagody na konfiturę lub szarlotkę, dodajmy do nich odrobinę soli – wydobędzie ona z nich smak i sprawi, że szybciej będą miękkie.
- Owoce pozostaną świeże na dłużej, jeśli trzymamy je w towarzystwie kasztanów.
- Banany neutralizują smak ostrych potraw, np. ostrej papryki.
- Przed pieczeniem jabłek posmaruj je olejem, wtedy ich skórka będzie bardziej rumiana.
Komentarze 0