Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- Szczypta szafranu
- 250 gramów kiełbasy chorizo
- 2 ząbki czosnku
- Szklanka zielonego groszku Poltino
- 1 łyżka oliwy
- 1 duży pomidor
- Pół szklanki białego wina
- Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- Pół łyżeczki kurkumy
- 300 gramów ryżu arborio
Sposób przygotowania:
- Bulion drobiowy podgrzać z dodatkiem szafranu.
- Kiełbasę chorizo pokroić w plastry.
- Czosnek zetrzeć na prasce.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
- Wrzucić chorizo i chwilę podsmażać. Następnie wrzucić czosnek.
- Dodać łyżkę oliwy i pomidory.
- Smażyć razem 3 minuty.
- Wlać wino i wymieszać.
- Gotować całość 4 minuty. Następnie wsypać przyprawy oraz groszek i wymieszać. Po 1 minucie wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać i gotować bez mieszania przez 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
- Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić tak przygotowaną na dwie minuty. Po tym czasie można jeść.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0